Δεντρολίβανο φαρμακευτικό κοινό – δεντρολίβανο φαρμακευτικό έρπων (Rosmarinus officinalis - Rosmarinus officinalis Prostratus)

μέλισσα σε  δεντρολίβανο
(* περισσότερες φωτογραφίες στο τέλος της ανάρτησης)

Προέλευση: Το κοινό δεντρολίβανο είναι ιθαγενές φυτό στην Ελλάδα.

Εμφάνιση - Βιολογία: Πολυετής αειθαλής θάμνος με πράσινα δερματώδη αρωματικά φύλλα, τα οποία έχουν φαρμακευτικές ιδιότητες. Άνθη λευκά μπλε- μωβ. Αντέχει στον παγετό (-30° C), στην ξηρασία και στον ήλιο. Προτιμά ουδέτερα και αλκαλικά εδάφη. Πολλαπλασιάζετε εύκολα με μοσχεύματα τον Απρίλιο και τον Σεπτέμβριο. Δεν προσβάλλετε από ασθένειες.
Το κοινό δεντρολίβανο φθάνει το 1 μέτρο ύψος και τα 80 εκατοστά διάμετρο, ενώ το έρπων δεντρολίβανο φθάνει τα 20 εκατοστά ύψος και τα 80 εκατοστά διάμετρο και είναι λιγότερο εύρωστο από το πρώτο.

Ανθοφορία - Επισκεψιμότητα: Ανθίζει σχεδόν όλο τον χρόνο όταν ποτίζεται, με έξαρση της ανθοφορίας τον Μάιο και τον Οκτώβριο. Η ένταση της επισκεψιμότητας είναι πολύ μεγάλη και κάθε χρόνο σταθερή. Δίνει άφθονη γύρη και άφθονο μέλι.

Το μέλι του δεντρολίβανου (rosmarinus honey) έχει χρώμα
ανοιχτό πορτοκαλί, κρυσταλλώνει γρήγορα, έχει πολύ ισχυρό άρωμα και πικάντικη γεύση. Θεωρείται καθαρτικό και αντισηπτικό μέλι, με μια έντονη κατασταλτική δράση σε ορισμένες περιπτώσεις κατάθλιψης, ευνοεί τη λειτουργία του ήπατος και των κύστεων.

Σχόλια: Είναι το ιδανικότερο φυτό για τα μόνιμα μελισσοκομία. Η νεκταροέκκριση δεν διακόπτεται από βροχές ή παγετούς. Έχω παρατηρήσει τις μέλισσες να βόσκουν στο δεντρολίβανο αμέσως μετά από καταιγίδα. Επειδή πολλαπλασιάζετε πανεύκολα με μοσχεύματα, φυτεύτε το σε μικρά ποτηράκια και χαρίστε όσο περισσότερα μπορείτε. Επίσης μπορείτε να το φυτέψετε σε περιοχές με υπερβόσκηση γιατί δεν το τρώνε τα φυτοφάγα (κατσίκες, πρόβατα, αγελάδες).

Το δενδρολίβανο ως αφέψημα (ρόφημα) έχει σπουδαίες ιδιότητες ως φαρμακευτικό φυτό όπως φανερώνει και το όνομά του (officinalis).
Ο αρχαίος Έλληνας ιατρός Διοσκουρίδης το χρησιμοποιούσε για να καταπραΰνει τις φλεγμονές, το πρήξιμο των αδένων του λαιμού, τα αποστήματα, τα έλκη και τους πόνους από κωλικό. Επίσης πίστευε ότι ενισχύει την όραση, ότι βοηθάει στην επιληψία, στα νοσήματα του θώρακα, στην αρθρίτιδα των ποδιών και την εφίδρωση.
Σε γαργάρες εξαλείφει τις άφθες και τον πονόλαιμο.
Το αφέψημα δεντρολίβανου είναι διεγερτικό του κυκλοφορικού συστήματος και ιδιαίτερα των μικρών αιμοφόρων αγγείων, τονωτικό του πεπτικού συστήματος και διουρητικό. Ως αποτέλεσμα των παραπάνω ιδιοτήτων χρησιμοποιείται ως: τονωτικό, κατά των πονοκεφάλων, των ημικρανιών, κατά της τριχόπτωσης, για την τόνωση του τριχωτού της κεφαλής, κατά των αρθριτικών. τονωτικό μνήμης, αντισηπτικό για πληγές, διεγερτικό της κυκλοφορίας του αίματος και ενδείκνυται για περιπτώσεις ατονίας, υπερκόπωσης, εξάντλησης, για κατάθλιψη, αϋπνία, άγχος κλπ
Έχει σημαντικές αντιβακτηριδιακές ιδιότητες και χρησιμοποιήθηκε ως αντισηπτικό στα Γαλλικά Νοσοκομεία μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα.
Όπως όλα τα φαρμακευτικά φυτά πρέπει να χρησιμοποιείται με μέτρο γιατί η κατάχρησή του μπορεί να προκαλέσει δηλητηριάσεις.
Προσθέτει γεύση σε κρέατα, λουκάνικα, πουλερικά, ψάρια, θαλασσινά, σάλτσες, ομελέτες, σούπες, φρουτοσαλάτες, σπανάκι, μπιζέλια. Στη μεσογειακή κουζίνα το αρνί και το κοτόπουλο μαγειρεύεται συχνότατα με δεντρολίβανο.


Δεντρολίβανο φαρμακευτικό έρπων  (Rosmarinus officinalis Prostratus)

Δεντρολίβανο φαρμακευτικό κοινό  (Rosmarinus officinalis)

λουλούδι δεντρολίβανο

1 σχόλιο:

  1. μπορω να κανω ροφημα απο δεντρολιβανο καθε μερα δυο φλυτσανια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...