Buckfast queen honey bee _ Βασίλισσα μέλισσα Μπάκφαστ

(* περισσότερες φωτογραφίες στο τέλος της ανάρτησης)

Γεωγραφία – Προέλευση: Η ιστορία της μέλισσας Μπάκφαστ ξεκινά το 1915 στο καθολικό βενεδικτιανό μοναστήρι του Μπάκφαστ, στην κομητεία του Ντέβον της Νοτιοδυτικής Αγγλίας. Δημιουργός ο μοναχός Αδάμ ο οποίος αφιέρωσε μια ολόκληρη ζωή, (σχεδόν 70 χρόνια), στην ανάπτυξή της, προσπαθώντας
να κλέψει κι αυτός λίγο από τη δόξα του Μεγάλου Δημιουργού μας.Ο αδελφός Adam ήθελε να συνδυάσει τις καλύτερες ιδιότητες από διαφορετικές φυλές σε μια νέα μέλισσα, μια φυλή συνδυασμού, προκειμένου να δημιουργήσει μια έξοχη μέλισσα που να συνδυάζει μια μέγιστη συγκομιδή με αντοχή στις ασθένειες και ελάχιστη εργασία. Γεννήθηκε στις 3 Αυγούστου του 1898 στη νότια Γερμανία και το λαΐκό του όνομα ήταν Karl Kehrle. Όταν ήταν 12 ετών (το 1910) λόγω προβλημάτων υγείας εστάλη από την μητέρα του στο βενεδικτιανό μοναστήρι του Μπάκφαστ, στην κομητεία του Ντέβον της Νοτιοδυτικής Αγγλίας με σκοπό να ζήσει τη ζωή του ως μοναχός. Το 1915 άρχισε να εργάζεται στο μελισσοκομείο της μονής και το 1919 έγινε υπεύθυνος του μελισσοκομείου. Όταν το 1915 το άκαρι Acarine εισέβαλε στα βρετανικά νησιά, εξολόθρευσε τις εγγενείς μαύρες μέλισσες. Από τις 46 αποικίες του μοναστηριού πέθαναν 30 λόγω της προσβολής και οι επιζούσες 16 αποικίες επιμήγχθηκαν από τις εισαγόμενες ιταλικές βασίλισσες που ζευγάρωσαν με τους εγγενείς μαύρους κηφήνες. Οι καλύτερες από αυτές τις αποικίες διαμόρφωσαν τη βάση της νέας μέλισσας του μοναχού Αδάμ. Ο Adam παραιτήθηκε από το τμήμα μελισσών στην ηλικία των 93 ετών. Πέθανε την 1η Σεπτεμβρίου του 1996 στο 99ο έτος του. Έλαβε διάφορα βραβεία, όπως Order of British empire (1973) και German Bundesverdienstkreuz (1974). Ακόμη στις 2 Οκτωβρίου 1987 διορίστηκε τιμητικά doctor (διδάκτωρας) λόγω της ικανότητάς του στη μελισσοκομία στο Σουηδικό πανεπιστήμιο των γεωργικών επιστημών.


Η εργασία αναπαραγωγής Adam αποτελείται από δύο κύριες ομάδες :
α. Η πρώτη περιλαμβάνει την αρχική μέλισσα Buckfast.
β. Η δεύτερη διαμορφώνεται από τους πειραματικούς σταυρούς του μεταξύ άλλων φυλών και της μέλισσας Buckfast, και τις αναπτυσσόμενες γενεές τους. Η ανάπτυξη ενός νέου περάσματος σε μια γραμμή που θα παρουσιάσει λογική γενετική σταθερότητα διαρκεί τουλάχιστον επτά έτη. Κατόπιν, κάποιος αφήνει μόνο τις επιθυμητές ιδιότητες από την ξένη φυλή σε νέο συνδυασμό. Ο Αδάμ την δεύτερη ομάδα την είχε χωρίσει σε δύο κυρίως υποομάδες. Η πρώτη σχηματίσθηκε περίπου το 1940 από έναν συνδυασμός με τη μαύρη γαλλική μέλισσα. Η δεύτερη υποομάδα σχηματίσθηκε περίπου το 1960 με μια ΕΛΛΗΝΙΚΗ (μάλλον την cecropia) μέλισσα. Προς το τέλος της δεκαετίας του 1960 ένας Σουηδός ο Ülf Gröhn (Ούλφ Γκρόχν) επισκέφθηκε το Μπάκφαστ. Η φιλία του με τον Αδάμ και μετέπειτα συνεργασία τους έδωσε στη Μπάκφαστ τεράστια ώθηση. Επίσης ενσωμάτωσε γνωρίσματα από τις Saharian και τις Anatolian μέλισσες, δημιουργώντας στην ουσία μια τρίτη υποομάδα.
Ο Adam ήταν ο πρώτος που αντιλήφθηκε τη σημασία των κηφήνων στα προγράμματα αναπαραγωγής. Τέσσερις έως έξι αποικίες με επιλεγμένες βασίλισσες τοποθετούνται στη θέση ζευγαρώματος στο Dartmoor με σκοπό την παραγωγή κηφήνων. Έχουν τα δύο τρίτα ενός πλαισίου Dadant κηφηνοκηρήθρα. Επίσης κάθε χρόνο μοίραζε περίπου 500 βασίλισσες σε παραγωγούς με αντάλλαγμα να του τις αξιολογήσουν. Έτσι έχει δημιουργηθεί ένα καταγεγραμμένο γενεαλογικό δέντρο πενήντα ετών.
Τα μελισσουργεία Buckfast συνεχίζουν να αναπτύσσονται σήμερα. κάτω από τη διαχείριση του Δρ Dhafer Behnam. Προερχόμενος από το Ιράκ (για όσους λένε ρατσιστές τους Άγγλους, φαντάζεστε ιρακινό τμηματάρχη σε ελληνικό ίδρυμα ερευνών;) χρησιμοποιεί την εμπειρία που απέκτησε από την αναπαραγωγή ενός μεγάλου αριθμού αποικιών στη Βαγδάτη. Εκτός από την ακαδημαϊκή γνώση του στη φυσική επιστήμη με ένα πτυχίο στην ιατρική και την ειδίκευση στις δερματικές ασθένειες, εκπαιδεύθηκε επίσης στη Γερμανία για να διαχειριστεί την παθολογία μελισσών. Η εμπειρία του ωθήθηκε όταν εργάστηκε ως σύμβουλος για το FAO και το ΠΕΠ των Ηνωμένων Εθνών. Ο τρέχων στόχος της αναπαραγωγής μελισσών στο αβαείο είναι να παραχθούν οι μέλισσες που είναι ανθεκτικότερες στις ασθένειες, ειδικά varroa, και τελικά παραγωγικότερες.

Συμπεριφορά – Βιολογία:
(+++) Πολύ παραγωγική. Άριστη στην αναζήτηση τροφής.
(+++) Ελάχιστη τάση συρροής (γόνεμα).
(+++) Ανθεκτική στις ασθένειες του γόνου και την τραχειακή ακαρίαση.
(+++) Ευγενική με τον μελισσοκόμο. Βλέπε ( http://www.youtube.com/watch?v=G-fm0zdOLEY )
(++) Παρουσιάζει ισχυρή διάθεση στην αναπαραγωγή και γεννά τα πλαίσια με σειρά.
(++) Περιορίζει τη γέννα όταν δεν βρίσκει τροφή.
(+++) Εύκολος εντοπισμός της βασίλισσας, (ακόμη και από την Ιταλική).
(+) Εύκολη διαχείμαση, ακόμη και σε υγρό περιβάλλον.
(+) Χαμηλή τάση για ληστεία.
(+) Ισχυρή συμπεριφορά καθαρισμού της κυψέλης.
(+) Θαυμάσιοι οικοδόμοι κηρηθρών.
(+) Σφραγίζει τα κύτταρα μελιού με λαμπρά άσπρα επιστεγάσματα, οπότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή μελικυριδίων.
(+) Δεν τρέχουν πάνω στις κηρήθρες.
(++) Τα υβρίδια με Cecropia και Macedonica έχουν άριστα αποτελέσματα, δεν είναι επιθετικά και εμφανίζουν και υβριδικό σθένος. (Ιδανική επιμιξία είναι 75% Μπάκφαστ-25%Κεκρόπια)

(-) Η εκτροφή γόνου εάν δεν ταϊστεί αρχίζει αργά την Άνοιξη.
(-) Χρησιμοποιεί πρόπολη.

Εμφάνιση - Μορφομετρία: είναι σχεδόν ίδιο μέγεθος με την η ιταλική και κεκρόπια με λίγο πιο ευρύ θώρακα, αλλά διακρίνονται από τις πορτοκαλί ζώνες μετά τον θώρακα και την μαύρη ουρά. Έχουν μήκος γλωσσών από 6,2 μέχρι 6,8 χιλιοστά.

Σχόλια: Είναι η μέλισσα που κατέληξα να δουλεύω. Η κεκρόπια ήταν η πρώτη που δοκίμασα αλλά ήταν πολύ επιθετική (με κυνηγούσαν ακόμη και μία ώρα μετά την επιθεώρηση και δεν τολμούσα να βγάλω τη μάσκα παρά μόνο στο αυτοκίνητο) και γόνευε πολύ ( ένα μελίσσι είχε βγάλει τέσσερα γονίδια). Την ιταλική δεν τη δοκίμασα αρκετά. Η κάρνικα είναι πάρα πολύ καλή αλλά για να βρεις τη μάνα κάνεις τάμα και έτσι κατέληξα στη Μπάκφαστ. Φέτος σε 15 μελίσσια ούτε ένα γονίδι, είναι ήρεμα στην επιθεώρηση, βρίσκω πολύ εύκολα τη μάνα, ενώ έχω ξεχάσει την ασκοφαίρωση που με ταλαιπωρούσε παλιότερα.

Buckfast queen honey bee:


Βασίλισσα μέλισσα Μπάκφαστ στο μελισσοκομείο μου σε παλιό πλαίσιο:

13 σχόλια:

 1. Dear George thank you nice sharing we learned some important knowladge about buckfast queen,I wish succesuful job.Best wishes.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Τώρα λες ότι ξέχασες την ασκοφαίρωση που σε ταλαιπωρούσε παλιότερα.
  Τότε πώς έκανες θεραπεία σε μελίσσι;
  Το απομόνωνες από τα υπόλοιπα;
  Τι το έκανες τελικά το μολυσμένο μελίσσι;
  Θανασης.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Δεν απαντώ σε ανώνυμους.
  Εδώ είμαστε μια κοινότητα μελισσοκόμων που αγαπούν τις μέλισσες και δεν φοβούνται ούτε ντρέπονται γι΄αυτό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Στην ερώτησή μου για την θεραπεία βρήκα πάρα πολύ κατατοπιστικές και ολοκληρωμένες τις παρακάτω ιστοσελίδες ( ευχαριστώ τους φίλους για τις συμβουλές τους.) /www.ellinikomeli.gr/el/melissokomos/enemies-diseases/73-kimoliasi-chalkbrood
  /www.facebook.com/topic.php?uid=111901958845534&topic=236
  Όσο για την Ανωνυμία που έγραψα έτσι μόνο μπόρεσα να το δημοσιεύσω διότι δεν έχω τίποτα από τα παρακάτω που μου ζητούσε για την υποβολή του σχολίου μου(Λογαριασμό Google,Live Journal ,Word Press, Type Pas ,AIM , OpenID ,Όνομα/διεύθυνση URL , Ανώνυμος )
  Για την ιστορία και μόνο δεν έχω ιστοσελίδα ονομάζωμε Θανάσης και το e-mail μου είναι kokalis2@in.gr

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Φίλε Θανάση η μόνη λύση που δουλεύει είναι νέα βασίλισσα.
  Τα υπόλοιπα είναι θεωρίες που δεν έχουν αποτέλεσμα και εάν αυτός που έχει το συγκεκριμένο σαιτ είχε μελίσσια θα το ήξερε.
  Εάν θέλεις αξιόπιστη ενημέρωση εμπιστεύσου τους φίλους μελισσομλογκάδες.
  Εάν θέλεις να κάνεις μπλογκ στείλε μου μύνημα να σου το φτιάξω δωρεάν εννοείτε ή μπορείς να
  παρακολουθείς το http://greekbeekeeping.blogspot.com/ όπου φαίνονται όλοι οι μελισσομπλογκάδες,
  γιατί η γνώση πρέπει να είναι ΔΩΡΕΑΝ και ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ και όχι υπόδουλη σε διαφημήσεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. George ευχαριστώ για την βοήθεια.
  Το συγκεκριμένο μπλογκ των μελισσομπλογκάδων ήδη το έχω βάλει στην μνήμη του Mozila μου για να το παρακολουθώ από εδώ και πέρα αφού μέχρι τώρα το αγνοούσα.
  Θανάσης kokalis2@in.gr

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. γεια σας ειμαι απο κατερινη ονομαζομαι δημητρης και οποιος εχει αρωστα μελισσια απο κιμωλιαση η αμερικανικη-ευρωπαικη σηψειγωνια και δεν μπορει να τα θεραπευση τα αγοραζω μετρητης σε χαμηλη τιμη αφηστε το μνμ σας στην σελιδα αυτη και θα την δω. ευχαριστω..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Καλημέρα. Είμαι ο Παναγιώτης και μαζί με ένα φίλο σχεδιάζουμε να ξεκινήσουμε να ασχολούμαστε με τη μελισσοκομία, χαλαρά και χωρίς μεγάλα σχέδια έως ότου να αισθανθούμε ότι πλέον ξέρουμε μερικά βασικά πράγματα τουλάχιστον.
  Ψάχνοντας πληροφορίες για τη Buckfast βρήκα την παρουσίαση σου. Νομίζεις ότι αυτή η ράτσα ταιριάζει σε νέους μελισσοκόμους? (Και αν ναι)Από που θα πρότεινες να αγοράσουμε μερικές παραφυάδες?
  Σε ευχαριστώ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. καλημερα εγω θα ηθελα να ρωτησω γιωργο αν κανεις εμποριο των buck fast σε σκετες μανες η παραφυαδες με τετοια μανα ενδιαφερομαι να αγορασω..ευχαριστω πολυ κοκολακης γιωργος χανια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. καλημερα θα ηθελα να μαθω κυριε γιωργο αν κανετε εμποριο των buck fast ενδιαφερομαι να αορασω ευχαριστω κοκολακης γιωργος απο χανια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Παναγιώτη πιστεύω είναι ότι καλύτερο γιατί βρίσκεις εύκολα την μάνα και δεν τρώει πολύ όπως η ιταλική.
  Γιώργο δεν κάνω εμπόριο μπορείς να ρωτήσεις τον Μπατσή στα Ιωάνινα.
  ή στο http://melistalagma.blogspot.com/

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. ΧΑΙΡΕΤΩ ΤΟΥΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥΣ, ΟΝΟΜΑΖΟΜΑΙ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΡΟΔΟ ΑΣΧΟΛΟΥΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΠΠΟΥ ΕΔΩ ΚΑΙ 60 ΧΡΟΝΙΑ, Ο ΠΑΤΕΡΑ ΕΙΧΕ ΤΗ ΤΥΧΗ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΕΙ ΤΟ ΠΑΤΕΡ ΑΝΤΑΜ ΠΡΙΝ ΑΡΚΕΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΟΤΑΝ ΕΠΙΣΧΕΥΤΙΚΕ ΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΑ ΜΕΛΙΣΣΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥΣ. ΤΟΤΕ ΜΑΣ ΕΙΠΕ ΝΑ ΜΗΝ ΑΛΑΞΟΥΜΕ ΤΗ ΡΑΤΣΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΕΠΙΒΙΩΣΕΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ. ΔΥΣΤΙΧΩΣ ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΦΕΡΑ ΕΔΩ ΕΦΕΡΑ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΛΛΕΣ ΡΑΤΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ ΑΛΑΛΟΥΜ. ΤΗ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΡΑΤΣΑ ΤΗΝ ΕΦΕΡΕ ΕΝΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΟΥΗΔΗΑ ΤΗ ΔΕΚΑΤΙΑ ΤΟΥ 80 ΤΟΤΕ ΠΙΤΣΙΡΚΑΣ ΑΚΟΜΑ ΜΟΥ ΕΚΑΝΕ ΤΡΟΜΕΡΗ ΕΝΤΗΠΩΣΗ Η ΑΠΟΛΗΤΗ ΗΡΕΜΙΑΣ ΤΗΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΔΙΚΙΑ ΜΑΣ (ΞΕΚΑΣΑ ΝΑ ΠΩ ΟΤΙ Η ΔΙΚΙΑ ΜΑΣ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ ΤΗ ΚΥΠΡΙΑΚΗ )ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΣΚΟΥΡΟΧΡΟΜΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΠΟΛΥ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΟΙ ΜΕΛΙΣΣΕΣ ΑΥΤΕΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ ΔΙΑΣΤΑΦΡΟΘΙΚΕ ΑΝ ΚΑΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΡΩΣΠΑΘΗΣΕ ΝΑ ΤΗΝ ΑΠΟΜΩΝΟΣΗ ΚΑΙ ΕΓΑΝΕ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΟΤΡΟΦΙΑ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΩ ΒΑΣΙΛΙΣΣΕΣ BUCKFUST ΞΕΡΕΤΕ ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΡΩ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...