Κουμαριά ( Arbutus )

(* περισσότερες φωτογραφίες στο τέλος της ανάρτησης)


Κουμαριά ( Arbutus )

Προέλευση: Η κουμαριά είναι ιθαγενές φυτό στην Ελλάδα.

Εμφάνιση - Βιολογία: Πολυετής θάμνος με πράσινα δερματώδη φύλλα και λευκές ταξιανθίες, φθάνει τα 7 μέτρα ύψος. Αντέχει στον παγετό (-30° C), στην ξηρασία και στον ήλιο. Προτιμά ουδέτερα και όξινα εδάφη και δεν αντέχει τα ασβεστολιθικά . Πολλαπλασιάζετε δύσκολα με σπόρους και εύκολα με παραφυάδες. Δεν προσβάλλετε από ασθένειες. Έχει πολύ αργό βιολογικό κύκλο, τα κούμαρα ωριμάζουν μαζί με την ανθοφορία της επόμενης χρονιάς.

Ανθοφορία - Επισκεψιμότητα: Είναι η βασίλισσα του φθινοπώρου στα Τζουμέρκα. Ανθίζει από 5 Οκτωβρίου έως
15 Ιανουαρίου, διαδοχικά σε διαφορετικά φυτά. Η ένταση της επισκεψιμότητας είναι πολύ μεγάλη και κάθε χρόνο σταθερή. Δίνει γύρη και άφθονο μέλι το οποίο έχει λευκό χρώμα κρυσταλλώνει γρήγορα και είναι πολύ πικρό.

Σχόλια: Το φυτό αυτό μας χρησιμεύει στην ανάπτυξη των μελισσιών λόγω της μεγάλης και σταθερής παροχής γύρης και μελιού. Η νεκταροέκκριση δεν διακόπτεται από βροχές ή παγετούς. Επίσης στην κουμαριά τα μελίσσια χτίζουν πολλά κεριά. Έχω διαβάσει ότι το μέλι της, προκαλεί αρρώστιες στα μελίσσια, αλλά εγώ δεν έχω αντιμετωπίσει τέτοια προβλήματα, ίσως γιατί τα έχω πάντα αυτή την εποχή σφιχτά σε έναν όροφο.




4 σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...