Παραφινάρισμα κυψέλης ( paraffin Wax for bee hive )

(* περισσότερες φωτογραφίες και video στο τέλος της ανάρτησης)


Κατά την γνώμη μου τέσσερις είναι οι θεμέλιοι λίθοι μιας παραγωγικής μελισσοκομίας : η αγάπη για τις μέλισσες, μια παραγωγική φυλή μελισσών, μια παραφινιέρα και η γνώση των ασθενειών των μελισσών και ο σωστός τρόπος αντιμετώπισής τους.

Η αγάπη για τις μέλισσες είναι προαπαιτούμενο όλων μας και δεν χρειάζεται καμιά περαιτέρω ανάλυση. Για τις φυλές μελισσών έχω γράψει αρκετά σε αυτό το μπλογκ και νομίζω ότι ήρθε η ώρα να αναφερθώ στον τρίτο (για μένα) θεμέλιο λίθο : την παραφινιέρα και το παραφινάρισμα της κυψέλης των μελισσών.

Μέχρι πέρυσι έβαφα τις κυψέλες των μελισσών με αστάρι και χρώμα. Αυτή η διαδικασία είναι ακριβή (μου στοίχιζε περίπου 2,5 ευρώ για κάθε κυψέλη μελισσών), είναι χρονοβόρα (για δύο χέρια αστάρι και δύο χρώμα ήθελα τρεις μέρες) και όχι τόσο αποτελεσματική ( μετά από 3-4 χρόνια θέλουνε πάλι βάψιμο).

Ήξερα για το παραφινάρισμα της κυψέλης των μελισσών, αλλά δεν μπορούσα να φτιάξω μόνος μου μια παραφινιέρα. Έτσι όταν ο φίλος μου ο Γιώργος (melistalagma.blogspot.com) αποφάσισε να κατασκευάσει μια, έσπευσα να τον βοηθήσω. Έτσι αφού την σχεδιάσαμε ο Γιώργος (ο οποίος είναι καλλιτέχνης στην ηλεκτροκόλληση) την κατασκεύασε με μεγάλη επιτυχία.

παραφινάρισμα κυψέλης video:

Τα πλεονεκτήματα της παραφίνης είναι πολλά:
Α) Πρώτον κοστίζει λίγο, γιατί κάθε κυψέλη μελισσών τρώει 100 γραμμάρια με κόστος περίπου 0,2 ευρώ. (η παραφίνη ανάλογα με την ποιότητά της κοστίζει από 1,7 έως 2,5 ευρώ το κιλό)
Β) Δεν χάνουμε χρόνο γιατί στεγνώνει αμέσως. Σε κάθε 5 λεπτά βράζουμε μια κυψέλη και μέχρι να βάψουμε την επόμενη έχει στεγνώσει η πρώτη.
Γ) Δεν χαλάει ποτέ!!! Η παραφίνη σε θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι στερεή οπότε δεν ξεπλένεται από το νερό.
Δ) Τα προϋπάρχοντα χρώματα ενσωματώνονται στο ξύλο με το βράσιμο, οπότε δεν χρειάζεται τρίψιμο.
Ε) Στις παλιές κυψέλες κάνουμε ταυτόχρονα και απολύμανση.

Απαραίτητο είναι να γνωρίζουμε ότι το σημείο ανάφλεξης είναι
περίπου 199ο C και το σημείο αυτανάφλεξης είναι περίπου 245ο C, ενώ το σημείο τήξεως περίπου 55 ° C. Λέω περίπου γιατί η ακριβής θερμοκρασία για κάθε σημείο εξαρτάται από την ποιότητα και την καθαρότητα της παραφίνης και κανονικά θα έπρεπε να αναγράφεται στην συσκευασία.

Όσο αφορά το χρώμα της κυψέλης, εμείς προτιμούμε να βάφουμε μόνο τα πορτάκια της εισόδου και πιστεύουμε ότι είναι αρκετό για την παραπλάνηση. Αυτό γίνεται όσο είναι ζεστή η παραφίνη με χρώμα αραιωμένο με βανζίνη.

Τέλος για όποιον ενδιαφέρεται να φτιάξει ή να αγοράσει μια έτοιμη παραφινιέρα μπορεί να επικοινωνήσει με τον Γιώργο στο melistalagma.blogspot.com


paraffin Wax for bee hive


βοηθητικά εργαλεία


παραφινάρισμα κυψέλης


το θερμόμετρο της παραφινιέρας


το καμινέτο της παραφινιέρας


paraffin wax for bee hive video:


βάψιμο κυψέλης με παραφίνη video:


βράσιμο κυψέλης σε παραφίνη video:


παραφινιέρα video (ακατάλληλο):

9 σχόλια:

  1. Εντάξει ο όροφος….. η γονοφολια δεν μας έδειξες πως μπαίνει! Πάντως ζήλεψα και εγώ και αρχίζω να το σκέπτομαι σοβαρά! Με το πινέλο δεν λέει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλημερα,την πρωτη μου χρονια τις κυψελες τις εβαφα,μετα ανακαλυψα την παραφινη,εχω βρει την χαρα μου,μονον στην εισοδο βαζω μια πινελια για να μην εχω παραπλανηση,με ενα κιλο κιτρινο και ενα πρασινο βγαζω 2 χρονιες....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ.ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΟΥΤΗΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΙΝΗΤΗ ΒΑΣΗ ΜΕ ΣΗΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΦΙΝΗ? .ΧΑΡΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. καλημέρα, στοκάρισμα κάνεις πριν το βράσιμο η μετά και με τι στόκο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χάρη, την κινητή βάση ναι τα πλαίσια όχι. Στοκάρισμα δεν χρειάζεται, εάν θέλεις να το κάνεις όμως πριν το βράσιμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γιώργο συγχαρητήρια στον φίλο σου και σένα για την παραφινιέρα και για τα βιντεάκια!εβαλα ενα link και στο δικο μου blog www.melissoptisi.blogspot.com σε μία ανάρτηση σχετική με την απολύμανση των κυψελών που παραπέμπει στην ανάρτησή σου.Αν υπάρχει πρόβλημα στείλε μου να το βγάλω οκ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολύ ωραίο το άρθρο σου.Έχω, όμως, μια απορία. Τις παλιές κυψέλες που ήταν ήδη βαμμένες με τον πατροπαράδοτο και ασύμφορο τρόπο τι πρέπει να κάνω ? Πρέπει να φύγει όλο το χρώμα ή να τις βουτήξω ως έχουν μέσα στην παραφίνη?Ευχαριστώ εκ των προτέρων Αργύρης , Λένα , Νικόλας- Μέλι Αιανή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πωλείται 100 ευρώ η παραφινίερα με ροδάκια υπερυψωμένη με βάνα εκροής, τρία δοχεία κερί παραφίνης και θερμόμετρο(0-300c) KΏΣΤΑΣ ΣΕΡΡΕΣ 6947304834

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...