Ρείκι ανοιξιάτικο (Erica arborea)

(* περισσότερες φωτογραφίες και video στο τέλος της ανάρτησης)

(ανοιξιάτικο ρείκι, ασπρόρεικο, δενδρώδες ρείκι, άσπρη ρείκη, ερείκη, ερείκι, ρείτζι)

Προέλευση: Η ερείκη είναι ιθαγενές φυτό στην Ελλάδα.

Εμφάνιση - Βιολογία: Πολυετής αειθαλής θάμνος με πράσινα μικρά λογχοειδή φύλλα. Άνθη λευκά με καφε-κόκκινο ύπερο. Αντέχει στον παγετό (-20° C), στην ξηρασία και στον ήλιο. Προτιμά ουδέτερα και όξινα εδάφη και δεν αντέχει τα ασβεστολιθικά . Πολλαπλασιάζετε δύσκολα με σπόρους και εύκολα με παραφυάδες. Δεν προσβάλλετε από ασθένειες. Το ανοιξιάτικο ρείκι φθάνει τα 4 μέτρα ύψος.

Ανθοφορία - Επισκεψιμότητα: Ανθίζει από τέλος Φεβρουαρίου έως
μέσα Απριλίου ανάλογα με την χρονιά. Η ένταση της επισκεψιμότητας είναι μεγάλη όταν έχει μέλι, αλλά δίνει μια φορά κάθε πέντε χρόνια. Δίνει γύρη ιβουάρ χρώματος και πολύ μέλι. Η νεκταροέκκριση δεν διακόπτεται από βροχές, χαλάει όμως με παγετούς ή απότομη αύξηση της θερμοκρασίας.





Το μέλι της ρείκης (Erica arborea honey): έχει το χρώμα του κεχριμπαριού, πολύ ισχυρό ευωδιαστό άρωμα και λίγο πικρή πικάντικη επίγευση. Κρυσταλλώνει πολύ γρήγορα. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο και συνιστάται στους σηδιροπενικούς. Είναι πολύ σπάνιο γιατί αυτή την εποχή τα μελίσσια δύσκολα βάζουν και ωριμάζουν μέλια.

Το ρείκι ως αφέψημα (ρόφημα): Το τσάι των τραγουδιστών. Στην αρχαιότητα πίστευαν ότι διευκολύνει την αναπνοή και αυξάνει τις φωνητικές ικανότητες. Σήμερα οι τραγουδιστές της Όπερας και όχι μόνο, διατηρούν την υγεία και την ευεξία των φωνητικών τους χορδών με την καθημερινή κατανάλωση τσαγιού από ρείκι. Περιέχει φυσικές αντιβιοτικές ουσίες οι οποίες προστατεύουν τον οργανισμό από τα διάφορα μικρόβια, κυρίως του αναπνευστικού συστήματος. Το τσάι από ρείκι συνιστάται να συνοδεύεται με μέλι από ρείκι.

Σχόλια: Η ανοιξιάτικη ρείκη βοηθά την ανάπτυξη του πληθυσμού του μελισσοκομείου, καθώς επίσης και το χτίσιμο κεριών. Φέτος που είχε τα κέφια της τα μελίσσια χτίσανε μέχρι μέσα Απριλίου 8-10 πλαίσια το καθένα!!!












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...