Βερονίκη η περσική - γαλαζάκι (Veronica persica)

(* περισσότερες φωτογραφίες στο τέλος της ανάρτησης)

Η βερονίκη η περσική - γαλαζάκι (Veronica persica) ανήκει στην οικογένεια των σκροφουλαριϊδών (Scrophulariaceae).

Προέλευση: Είναι ιθαγενές φυτό στην Ελλάδα. Θεωρείται ασιατικής προέλευσης (εξ ού και «περσικό») που έχει εγκλιματιστεί και αυτοφύεται σε όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Εμφάνιση - Βιολογία: Μονοετής πόα με πράσινα μικρά ωοειδή οδοντωτά και ελαφρώς χνουδωτά φύλλα. Άνθη μπλε με τέσσερα πέταλα. Προτιμά τα ποτιστικά κτήματα. Αντέχει στον παγετό (-20° C) και στον ήλιο αλλά όχι στην ξηρασία. Συνήθως έρπετε αλλά μπορεί να φθάσει τα 15 εκατοστά ύψος.

Ανθοφορία - Επισκεψιμότητα: Ανθίζει από αρχές Φεβρουαρίου έως
τέλος Μαρτίου. Η ένταση της επισκεψιμότητας είναι μεγάλη. Δίνει άφθονη γύρη ιβουάρ χρώματος και μέλι. Η νεκταροέκκριση δεν διακόπτεται από βροχές, παγετούς ή απότομη αύξηση της θερμοκρασίας.

Το μέλι του: Η εξάπλωσή του δεν είναι αρκετή για να έχουμε αμιγές μέλι.

Σχόλια: Το συγκεκριμένο αγριολούλουδο όπως όλα τα αγριολούλουδα, βοηθά την ανάπτυξη του πληθυσμού του μελισσοκομείου, στους κρίσιμους μήνες που ανθίζει, καθώς επίσης και το χτίσιμο κεριών. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να βρίσκεται σε κοντινή απόσταση (μέχρι 500 μέτρα) γιατί νωρίς την Άνοιξη οι συλλέκτριες δεν πετούν μακριά για τροφή.

Θα το εκτιμούσα ιδιαίτερα εάν κάποιος γνωρίζει την επιστημονική ή κοινή ονομασία για το συγκεκριμένο φυτό να μου την υποδείξει.

βερονίκη η περσική:

μέλισσα με γύρη βερονίκης στα πόδια:

μέλισσα σε βερονίκη:


6 σχόλια:

  1. Veronica persica (βερονίκη,γαλαζάκι)
    Ζιζάνιο,μικρό αλλά όμορφο αγριολούλουδο.Ανήκει στην οικογένεια των σκροφουλαριϊδών (Scrophulariaceae) και είναι ετήσια πόα, με κατακείμενους βλαστούς μήκους 10 έως 60 εκ. Τα φύλλα είναι πλατιά ωοειδή, μήκους 0,5-2,5 εκ., τα ανώτερα εναλλασσόμενα, τα κατώτερα αντίθετα. Τα άνθη είναι έμμισχα και εκφύονται μεμονωμένα από τις μασχάλες των φύλλων. Ο κάλυκας αποτελείται από τέσσερα μέρη μήκους 6-7 χιλ. Η μπλε, συμπέταλη στεφάνη, διαιρείται σε τέσσερους άνισους λοβούς και έχει διάμετρο έως 1,2 εκ. Ο καρπός (κάψα) είναι τριχωτός, με σχήμα καρδιάς. Απαντάται σε καλλιέργειες, σε χαμηλά υψόμετρα. Είναι εισαχθέν, ασιατικό είδος, το οποίο έχει εγκλιματισθεί και αυτοφύεται σχεδόν σε όλη την Ευρώπη. Περιλαμβάνει καλλωπιστικά είδη με γαλάζια άνθη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ αλχημιστή για το σχόλιό σου και σου εύχομαι καλό ξεκίνημα στο μπλογκ σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το Άγιο φως της Ανάστασης ας φωτίσει τις ψυχές και τις ζωές όλων μας,Χρόνια Πολλά Χριστός Ανέστη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...