Γιουγκοσλάβικη μέλισσα - Apis Mellifera Carnica – Carnica queen Honey bee

(* περισσότερες φωτογραφίες στο τέλος της ανάρτησης)




Apis Mellifera Carnica – Carnica queen Honey bee
(ταξινομήθηκε από Pollm 1879)

Γεωγραφία – Προέλευση: Προέρχεται από τη Σλοβενία, αλλά μπορεί να βρεθεί επίσης στα Ιόνια Νησιά, στην Αυστρία, μέρος της Ουγγαρίας, Ρουμανία, Κροατία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη και Σερβία. Αυτή τη στιγμή αυτή η φυλή είναι η δεύτερη δημοφιλέστερη μεταξύ
των μελισσοκόμων (μετά από τις ιταλικές μέλισσες).

Συμπεριφορά – Βιολογία:
(+) Εκρηκτική ανάπτυξη την άνοιξη.
(+) Εξαιρετικά ευγενική με τον μελισσοκόμο.
(+) Ελάχιστη χρήση πρόπολης.
Χτίζει τις λιγότερες γέφυρες ανάμεσα στα πλαίσια.
Ανθεκτική στις ασθένειες του γόνου.
Σφραγίζει τα κύτταρα μελιού με λαμπρά άσπρα επιστεγάσματα, οπότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή μελικυριδίων
Ικανή να ξεχειμωνιάσει στους μικρότερους αριθμούς, γιατί η βασίλισσα σταματά νωρίς την γέννα, οπότε και δεν χρειάζεται ενίσχυση με τροφή. Απαιτούν το λιγότερο ποσό τροφίμων για να ξεχειμωνιάσουν.
Συλλέγει νωρίς το πρωί καθώς και τις πιο κρύες και υγρότερες μέρες από την ιταλική φυλή μελισσών.
Δεν είναι επιρρεπής σε μετατόπιση, παραπλάνηση και ληστεία.
Έχει αίσθηση του προσανατολισμού καλύτερη από την ιταλική φυλή μελισσών. Κατέχουν μια άριστη αίσθηση της δυνατότητας προσανατολισμού και πετάγματος (ειδικά στις ορεινές περιοχές)
Προσαρμόζεται γρήγορα στις αλλαγές του περιβάλλοντος. Η παραγωγή γόνου εξαρτάται από τη διαθεσιμότητα των προμηθειών, ως εκ τούτου είναι ιδιαίτερα έμπειρες στο να ρυθμίζουν τον πληθυσμό εργαζομένων αναλόγως τη διαθεσιμότητα σε νέκταρ.
Οι συλλέκτριες μέλισσες Carniolan ζουν συνήθως 4 έως 9 ημέρες περισσότερο από άλλες φυλές.
Τα υβρίδια με Cecropia και Macedonica δεν είναι επιθετικά αλλά δεν εμφανίζουν και ιδιαίτερο υβριδικό σθένος.


(-) Πολύ έντονη τάση για σμηνουργία που παρά τις προσπάθειες για 60+ χρονιά από τους εκτροφείς δεν κατάφεραν να έχουν γραμμές που δεν σμηνουργούν.
(-) Χαμηλή δυνατότητα να αναπτυχθεί στον καυτό θερινό καιρό.
(-)Η μελαχρινή βασίλισσα είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί.
Μέτρια δυνατότητα να χτιστεί η κηρήθρα. (χτίζουν μόνο όταν δεν επαρκεί ο υπόλοιπος χώρος)
Εάν η γύρη είναι λιγοστή η εκτροφή γόνου μικραίνει πολύ.
Τα υβρίδια με Ligustica είναι επιθετικά.

Εμφάνιση - Μορφομετρία: Διακρίνονται από το γενικά σκοτεινό καφέ-γκρίζο χρώμα τους που ανακουφίζεται από τις λωρίδες ενός ελαφρύτερου καφετιού χρώματος. Οι μέλισσες Carniolan είναι σχεδόν ίδιο μέγεθος όπως την ιταλική φυλή μελισσών. Έχουν μήκος γλωσσών από 6,5 μέχρι 6,7 εκατοστά.


μια μικρή ιστορία: Στη Δυτική Γερμανία το 1946, δύο χρόνια μετά την καταστροφή της χώρας τους από το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, αποφάσισαν ότι η τοπική φυλή (Apis Mellifera Mellifera) δεν ικανοποιούσε τις αρχές της σύγχρονης μελισσοκομίας. Έτσι αφού εισήγαγαν και μελέτησαν τις δυο πιο διαδεδομένες φυλές (Ligustica & Carnica), αποφάσισαν ότι στο κλίμα τους ταιριάζει καλύτερα η Carnica. Από τότε και μέχρι σήμερα οι μεγαλύτεροι βασιλοτρόφοι στη χώρα στέλνουν στο εθνικό κέντρο επιλογής και βελτίωσης μελισσών δέκα κόρες από την καλύτερή τους βασίλισσα. Το κέντρο αφού τις βάζει αριθμούς, τις αναδιανέμει τυχαία ανά δεκάδες πίσω στους εκτροφείς. (μπορεί δηλαδή κάποιος να πάρει και δικιά του). Εκείνοι βαθμολογούν για τα επόμενα χρόνια την παραγωγή μελιού, την ευγενική συμπεριφορά, την τάση για συρροή, την αντοχή στις ασθένειες και αφού διασταυρωθούν οι βαθμολογίες για τις καλύτερες δεκάδες τότε οι μητέρες τους επιλέγονται και χρησιμοποιούνται ως μητερομάνες.
Αλήθεια πόσο μακριά είναι η ελληνική πραγματικότητα 64 χρόνια μετά; Πόσο μακριά είναι τα ελληνικά ΑΕΙ και ΤΕΙ που δεν έχουν αντίστοιχα προγράμματα; Πόσο μακριά οι Υπουργοί Γεωργίας μας; παρότι έχουμε μεγαλύτερο αριθμό κυψελών από τους Γερμανούς εταίρους μας;

Σχόλια: Ένα ερώτημα που με βασανίζει είναι γιατί ο brother Adam δεν την χρησιμοποίησε στην εκλεκτική του επιλογή; Παρά τις επιστάμενες αναζητήσεις μου δεν έχω βρει καμιά αναφορά. Υποθέτω για την υψηλή τάση συρροής που την χαρακτηρίζει ή ότι βγάζει επιθετικότητα στους σταυρούς με Ligustica.
Ιδανική για τις περιοχές με τους μακριούς χειμώνες, για τις περιοχές με την ισχυρή ροή νέκταρ άνοιξη, για μόνιμα μελισσοκομία ιδίως ημιορεινά.

4 σχόλια:

  1. giati tis exoun kopsi ta ftera kai poios skeri a n eine kali sto meli

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα φτερά τα κόβουμε για να μην χάνουμε τα γονίδια επειδή δεν μπορούν να πετάξουν μακριά.
    Τώρα για το μέλι είναι όπως στο κυνήγι που συζητάμε εάν είναι καλύτερο το πόιντερ ή το σέτερ ή το επανιέλ ή το κούρτσχααρ ή το κλπ Γράφω στα σχόλια που είναι λίγο καλύτερη η συγκεκριμένη φυλή. Επίσης έχει σημασία η ποιότητα της μητερομάνας καθώς και της συγκεκριμένης μάνας που αγοράσαμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παναγιώτη καλώς ήρθες στην παρέα, κάρνικα και καυκάσια πήρα από τον Μπατσή στα Ιωάννινα αλλά μπορείς να βρεις και αλλού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...