ραδίκι κοντό (Taraxacum officinale)

μέλισσα σε ραδίκι με την χαρακτηριστική πορτοκαλί γύρη στα πόδια της
(* περισσότερες φωτογραφίες στο τέλος της ανάρτησης)

ταραξάκο, πικραλίδα, αγριοράδικο, αγριομάρουλο, κλέφτης, άγριο ραδίκι, άγριο μαρούλι κλπ

Προέλευση: Είναι ιθαγενές φυτό στην Ελλάδα.

Εμφάνιση - Βιολογία: Πολυετής πόα με πράσινα λογχοειδή οδοντωτά φύλλα. Άνθη κίτρινα με αμέτρητα πέταλα. Προτιμά τα ποτιστικά κτήματα αλλά φύεται και στα ξηρικά. Αντέχει στον παγετό (-20° C) και στον ήλιο και αρκετά στην ξηρασία. Φθάνει τα 10 εκατοστά ύψος.

Ανθοφορία - Επισκεψιμότητα: Ανθίζει από τον Μάρτιο έως
τον Μάιο. Η ένταση της επισκεψιμότητας είναι μεγάλη. Δίνει άφθονη γύρη πορτοκαλί χρώματος και μέλι. Η νεκταροέκκριση δεν διακόπτεται από βροχές, παγετούς ή απότομη αύξηση της θερμοκρασίας.

Το μέλι του ραδικιού (Taraxacum officinale honey): Είναι πολύ σπάνιο γιατί αυτή την εποχή τα μελίσσια δύσκολα βάζουν και ωριμάζουν μέλι, λόγω της μεγάλης ανάπτυξης του γόνου. Το μέλι του έχει χρώμα ωχρό κίτρινο είναι πολύ ωφέλιμο για το συκώτι και έχει διουρητικές ιδιότητες. Η γεύση του είναι μεστή και ελαφρώς πικρή και έχει κρεμώδη υφή.

Το ραδίκι στην κουζίνα: Χρησιμοποιείται ως αφέψημα (ρόφημα) ή μαγειρεμένο βραστό ως σαλάτα. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, C, D σίδηρο, κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο.
Έχει πολλές φαρμακευτικές ιδιότητες. Είναι το ισχυρότερο και ταυτόχρονα, το καλύτερο φυσικό διουρητικό, γιατί περιέχει πάρα πολύ κάλιο. Επίσης ρίχνει την χοληστερίνη, τονώνει την λειτουργία του ήπατος και τις χολής.

Σχόλια: Βοηθά την ανάπτυξη του πληθυσμού του μελισσοκομείου, καθώς επίσης και το χτίσιμο κεριών. Η πικραλίδα είναι ίσως η ομορφότερη πόα της Άνοιξης με τις μέλισσες να χορεύουν πάνω στα έντονα κίτρινα άνθη της κουβαλώντας τις υπέροχες πορτοκαλί μπαλίτσες της γύρης της.

μέλισσα σε λουλούδι από ραδίκι:

πικραλίδες ανθισμένες: 

ταραξάκο άνθη και σπόροι:

σπόροι (κλέφτης):


μέλι ραδικιού:

ραδίκι ανθισμένο:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...