Δάφνη (Laurus nobilis)

(* περισσότερες φωτογραφίες στο τέλος της ανάρτησης)

(Δάφνη η Απολλώνιος, Βάγια)

Προέλευση: Η δάφνη είναι ιθαγενές φυτό στην Ελλάδα.

Εμφάνιση - Βιολογία: Πολυετής αειθαλής θάμνος – δέντρο με πράσινα δερματώδη αρωματικά φύλλα. Άνθη κίτρινα ωχρά. Αντέχει στον παγετό (-15° C), στην ξηρασία και στον ήλιο. Προτιμά ουδέτερα και όξινα εδάφη αλλά αντέχει και τα ασβεστολιθικά. Πολλαπλασιάζετε εύκολα με σπόρους και με παραφυάδες. Δεν προσβάλλετε από ασθένειες. Η δάφνη φθάνει τα (10) μέτρα ύψος.

Ανθοφορία - Επισκεψιμότητα: Ανθίζει από τέλος Μαρτίου έως
μέσα Απριλίου ανάλογα με την χρονιά. Η ένταση της επισκεψιμότητας είναι μεγάλη. Δίνει πολύ γύρη πορτοκαλί χρώματος, αλλά και μέλι. Η νεκταροέκκριση δεν διακόπτεται από βροχές, παγετούς ή απότομη αύξηση της θερμοκρασίας.

Το μέλι της δάφνης (Laurus nobilis honey): Η εξάπλωσή της δεν είναι αρκετή για να έχουμε αμιγές μέλι.

Η δάφνη ως άρτυμα: Τα φύλλα της δάφνης χρησιμοποιούνται στην μαγειρική στην ελληνική κουζίνα είτε αποξηραμένα είτε χλωρά. Αρωματίζουν όσπρια και κρέατα όπως φακές, στιφάδο κλπ. Συνδυάζονται ιδανικά στο μαγείρεμα με μέλι και κρασί (πχ κρέας στην κατσαρόλα μαγειρεμένο με δάφνη και μέλι και σβήσιμο με κρασί). Επίσης χρησιμοποιείται στην δημιουργία αρωματικών λικέρ.

Σχόλια: Η δάφνη βοηθά την ανάπτυξη του πληθυσμού του μελισσοκομείου, καθώς επίσης και το χτίσιμο κεριών.

μέλισσα σε ανθισμένη δάφνη:

μέλισσα με γύρη από δάφνη:

μικρό δέντρο δάφνης φυτεμένο έξω από την εκκλησία (Άγιο Μηνά) του χωριού, προκειμένου να κόβουμε τα φύλλα της (βάγια) για την Κυριακή των Βαΐων:


δάφνη:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...