Σελιδες

Ελληνική βασίλισσα μέλισσα - Apis Mellifera Cecropia - Cecropia queen honey bee




Ένα από τα πρώτα ερωτήματα του καθενός που ξεκινά την επαγγελματική ή ερασιτεχνική μελισσοκομία είναι με ποια φυλή μελισσών θα δουλέψει. Θα επιχειρήσω να περιγράψω συνοπτικά τα μορφομετρικά γνωρίσματα αλλά και τις θετικές ή αρνητικές συμπεριφορές των φυλών μελισσών που μπορούμε να βρούμε στην Ελλάδα σε μια σειρά από άρθρα ξεκινώντας από τις δυο κυριότερες ελληνικές φυλές.

Apis Mellifera Cecropia - Cecropia queen honey bee - ελληνική βασίλισσα μέλισσα

Η cecropia είναι μια μέλισσα που αρχικά βρισκόταν στην Θεσσαλία, Ήπειρο, Ρούμελη, Μοριά και νησιά του Αιγαίου, όπως φαίνεται και στον χάρτη. Η βιολογία της ελληνικής μέλισσας περιγράφηκε αρχικά από τον αδελφό Adam που την θεωρούσε ανεκτίμητη για τις ιδιότητες της για την μελισσοκομία γι’ αυτό και την χρησιμοποίησε στην
προσπάθειά του να δημιουργήσει μια ανώτερη φυλή μελισσών (Buckfast). Ανήκει στον ίδιο οικογενειακό κύκλο που αποτελείται από τις: ligustica, carnica, macedonica, sicula, cecropia.

(+) Η αναπαραγωγή του σμήνους αρχίζει νωρίς την άνοιξη και δημιουργεί πάρα πολύ μεγάλες αποικίες. Παράγει πολύ μέλι ειδικά στις πρόωρες ροές μελιού την άνοιξη. Είναι πολύ οικονόμα μέλισσα, με ικανοποιητική αντοχή στις ασθένειες του γόνου, δεν παραπλανάτε εύκολα (έχει πολύ καλή ικανότητα προσανατολισμού), πετά δυνατά και μακριά για αναζήτηση τροφής και έχει μακριά προβοσκίδα που φτάνει τα 6,8 χιλιοστά.
Η cecropia είναι ιδανική για τη χρήση στην διασταυρωτική αναπαραγωγή, γιατί δίνει στους απογόνους της υψηλή γονιμότητα χωρίς κακή ιδιοσυγκρασία. (συνήθως οι διασταυρώσεις οδηγούν σε υψηλή γονιμότητα, συνοδεύονται όμως με επιθετική συμπεριφορά)

(-) Η τάση συρροής (γόνεμα) είναι υψηλή. Οι μέλισσες cecropia κάνουν αρκετή χρήση πρόπολης στην είσοδο κυψελών και μέσα στην κυψέλη, επίσης χτίζουν κεριά ανάμεσα στα πλαίσια, έτσι δημιουργούνται τα προβλήματα στο χειρισμό των πλαισίων. Σφραγίζουν τα κύτταρα μελιού χωρίς να υπάρχει κανένα διάκενο μεταξύ του μελιού και της κάλυψης και αυτό μπορεί να οδηγήσει στο «κλάμα» της κηρήθρας. Είναι μέτρια επιθετική μέλισσα. Ο εντοπισμός της βασίλισσας είναι δύσκολος.

Οι διαφορές στη συμπεριφορά είναι ότι η cecropia έχει μικρότερη τάση συρροής από την macedonica όμως η macedonica είναι ευγενέστερη δεδομένου ότι είναι ένας από τους κοντινότερους συγγενείς των μελισσών carniolan. Ο Αριστοτέλης σημείωσε 2.000 έτη πριν, ότι η λιγότερο ομοιόμορφη ελληνική μέλισσα (macedonica) είχε περισσότερη ζωτικότητα από τη σκοτεινή ομοιόμορφη ποικιλία (cecropia), και αυτό ισχύει μέχρι σήμερα.

Μορφομετρικά η cecropia είναι πιο ογκώδης από τη macedonica, το μέγεθός της είναι κοντά σε αυτό της carnica. Είναι λεπτή με σκούρο σώμα, πυκνό τρίχωμα και με προβοσκίδα που μπορεί να φτάσει τα 6,8χιλ με μέσο όρο τα 6,5χιλ. Ο πηχυαίος δείκτης της, (ή δείκτης ωλένης), είναι ο μεγαλύτερος όλων των φυλών των μελισσών mellifera, κοντά σε αυτόν της cerana Apis. Βλέπε και http://www.kynigos.net.gr/bees/fyta/eisagogi.php

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου